Rahahuolet ovat globaali-ilmiö niin rikkaissa kun köyhissä maissa. Ne ovat aiheuttaneet unettomia öitä suurimmalle osalle meistä. Osuuspankin mukaan eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että kansainvälisestikin kaikkein eniten stressiä aiheuttava asia on rahan riittävyys. Artikkelissa pureudutaan keinoihin, joilla voit helpottaa rahahuolien aiheuttamaa stressiä.
Tällaisessa maailmantilanteessa, etenkin lapsiperheissä rahahuolet aiheuttavat paljon kroonista stressiä sekä masennusta ja unettomuutta. Sillä on vaikutuksia koko perheen hyvinvointiin.
Taloushuolien keskellä vanhempien ajatukset poukkoilevat rahahuoliin, jolloin heidän on vaikeaa keskittyä lapsiperhe-arkeen. Pariskuntien ja perheiden olisi tärkeää puhua rahan riittävyydestä, vaikka se voi olla haasteellista. Ei kannata sortua syyttelyyn, siitä ei seuraa mitään hyvää.
Taloushaasteiden ei saisi antaa viedä mielenrauhaa, vaan keskittyä rakentamaan hyvää ja toimivaa arkea. Se kannattelee vaikeiden taloushaasteiden keskellä.
Säästämällä lisäät onnellisuuttasi
Säästäminen lähtee siitä, että kartoitat kuukauden tulot ja menot: Mitkä menoista ovat välttämättömiä, mistä voisi tinkiä ja minkä verran pystyy laittamaan säästöön kuukausittain?
Yllättäviä hätätilanteita varten tulisi olla oma erillinen puskurirahasto, jotta budjetti ei mene miinukselle äkillisten menojen yllättäessä. Tällaisia tilanteita varten voi suojautua erilaisilla vakuutuksilla.
Suurin osa ihmisistä kokee joutuvansa ottamaan jossain vaiheessa elämäänsä velkaa, kuten auto- tai asuntolainaa. Niitä kannattaa ottaa hyvin harkiten, huomioiden oma maksukyky ja tekemällä tarkka velan takaisinmaksusuunnitelma.
Suurikorkoisia pikavippejä ei pitäisi ottaa lainkaan. Nuorista aikuisista osa on joutunut ylikulutuksen ja pikavippien takia velkakierteeseen ja menettäneet luottotietonsa.
Tämä olisi ollut vältettävissä taitavalla rahankäytöllä ja säästämisellä, jollaiset taidot tulisi oppia jo lapsuuden perheessä, ennen nuoren itsenäistymistä.
Miten aloittaa säästäminen?
Helpoin tapa aloittaa säästäminen, on asettaa itselle selkeät tavoitteet sekä järkevä budjettilaskelma. Apuna voi käyttää ilmaisia laskureita sen arvioimiseksi, kuinka paljon voit säästää kuukausittain. Sen avulla pystyt myös laskemaan, kuinka kauan tavoitteen saavuttaminen kestää.
Säästämisessä on tärkeää noudattaa omaa säästösuunnitelmaa. Voit esimerkiksi sijoittaa automaattisesti joka kuukausi rahastoon, mikä tekee säästämisestä huomaamatonta. Se on yhtä vaivatonta kuin suoratoistopalvelun tilaaminen.
Sijoittaminen tarkoittaa rahan sijoittamista esimerkiksi, rahastoihin tai muihin varallisuuskohteisiin, tavoitteena kasvattaa varallisuutta ajan myötä. Se mahdollistaa rahan arvon kasvun esimerkiksi korkoa korolle -ilmiön kautta.
Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitetulle pääomalle kertyvä korko lisätään alkuperäiseen summaan, jolloin myös tuleva korko lasketaan kasvaneelle pääomalle. Se nopeuttaa varallisuuden kasvua ajan myötä.
Monilla pankeilla on tarjolla säästötilejä, jotka voivat kerryttää korkoa säästöillesi. Lisäksi niissä on yleensä rajoitettu rahan nostamista, joka auttaa säästämään pidemmällä aikavälillä.
Tarjolla on myös sellaisia säästötilejä, joista rahaa voi nostaa hätätilanteita varten mutta niiden korot ovat usein matalampia.
Lähteet: Mental health and money advice, Mieli ja Salkunrakentaja
KEHO
Jos meidän keho ei voi hyvin,
silloin ei mielikään voi hyvin.
Keho ja mieli on yhteydessä
toisiinsa jatkuvasti. Lue lisää..
PALAUTUMINEN